Izložba „Dijalog“ Dobra Marića i Vladislava Šešlije

Novosadski akademski slikari Dobro Marić i Vladislav Šešlija sinoć su bili na otvaranju izložbe u vrbaskoj Galeriji  na kojoj su predstavljene njihove slike i radovi pod nazivom „Dijalog“. I zaista sinoć se vodio pravi dijalog između mladih slikara, njjhovih umetničkih dela, galeristkinje Silvie Jelačić koja je kao moderator uspela da napravi živu komunikaciju između umetnika i njihovih slika, na zadovoljstvo prisutne likovne publike. Dobro Marić i Vladislav Šešlija su generacija sa novosadske Akademije umetnosti, s tim što danas Marić stvara u Titelu, a Šešlija u Novom Sadu.

„Mi imamo zajedničku priču kao autori kao slikari, ali smo različiti i uvek u dijalogu. Ja sam više apstraktni ekspresionista i ove slike koje izlažem u Vrbasu su praktično omaž Džeksonu, “ kaže Marić. Marić je neobičan i po tome što se na ovim slikama ne bavi štafelajskim slikarstvom nego tzv. podnim slikarstvom i na svojim slikama koristi boje koje nisu iz tube, isključivo koristi prirodne boje.

Vladislav Šešlija predstavio se serijalom slika iz devedsetih godina, koje je radio nakon završetka Akademije, a sada ih prvi put izlaže. „Ovde su moje slike na papiru, koje su i na zidovima Galerije u dijalogu sa slikama moga prijatelja i kolege. Koliko god da se razlikuju one se zapravo nadopunjuju i zato je ovo pravi dijalog naših slika,“ rekao je Šešlija.

Na pitanje galeristkinje Jelačić o karakteristikama i sadašnjem i aktuelnom trenutku likovne scene i slikara u najkraćem je odgovorio Marić, rekavši da je umetniku i umetnicima jedino rešenje rad i samo rad i valjda se to prepozna na likovnoj sceni,a najvažnije je da to prepozna likovna publika. Oba umetnika-slikara izlagali su samostalno i na kolektivnim izložbama, kolonijama i dobitnici su likovnih nagrada i priznanja.

galerija-1