„Čarnok“ Zorana Đerića u Vrbaskoj biblioteci

Zbirka pesama i fotografija „Čarnok“ Zorana Đerića predstavljena je publici Vrbaske gradske biblioteke. Ovo je bila prva promocija te knjige, ponajviše zato što se njen naslov vezuje za arheološko nalazište Čarnok, nekada keltsko naselje, smešteno između Vrbasa i Bačkog Dobrog Polja, odakle autor vodi poreklo. I sam pesnik je naglasio da mu je, iako već veći deo života stanuje u Novom Sadu, bilo potrebno ovo poetsko traganje kroz zavičaj. Ali u 33 pesme, pisane u duhu vizantijskih azbučnih molitvi, autor je prošao i kroz mnoštvo drugih motiva i sadržaja.

O knjizi su govorile Valentina Čizmar, doktor filozofije, i književnica Milena Letić. Preispitujući zašto je u nazivu zbirke Čarnok, jedno nedovoljno istraženo i tajanstveno mesto, Čizmareva je naglasila da to proističe iz težnje da se istraži vlastito poreklo. Čarnok je za Đerića tačka oslonca iz koje sabira ono što je nekada postojalo.

Letićeva je dodala da je Čarnok zapravo autorov doživljaj vrednosti. Vrednost je ono što traje, a ovo nalazište je dokaz postajanja i trajanja, mada je i to trajanje, u svetu narušenih vrednosti, relativno. Prema Letićevoj, ovo je knjiga koja se teško osvaja i traži od čitaoca pažnju i vreme.