Počeo novi ciklus „Druge šanse“ u OŠ „20. oktobar“ – Donacije polaznicima

Program funkcionalnog opismenjavanja odraslih, poznat pod imenom „Druga šansa“, u OŠ „20. oktobar“ je iz projekta prerastao u redovan oblik nastave. Do sada je drugu šansu da završi osnovno obrazovanje iskoristilo više od 250 lica sa područja opština Vrbas i Srbobran. Od ovog novembra nastavu u tri ciklusa pohađa 15 polaznika. Realizacija ovog poduhvata, od 2011. godine, odvija se uz saradnju Nacionalne službe za zapošljavanje, lokalnih samouprava i centara za socijalni rad Vrbasa i Srbobrana, podršku Crvenog krsta Vrbasa i humanitarnih organizacija, kao i pomenute škole.

„Za našu sredinu i školu je veoma važno da je „Druga šansa“ prerasla u redovnu nastavu. U školi je redovna i bilingvalna ili dvojezična nastava na srpskom i engleskom jeziku, u drugom, trećem i četvrtom razredu. I po ta dva programa smo jedinstveni u opštini“, kaže Radenko Šimun, direktor škole „20. oktobar“.

slike-006

Šimun ističe da je iz godine u godinu teže okupiti lica koja imaju potrebnu da vanredno završe osnovnu školu, jer uglavnom je reč o onima koji dolaze iz redova socijalno ugroženih, pa se na razne načine gleda da se tim licima pruže pomoć i podrška. Odeljenje za društvene delatnosti opštine Vrbas uključeno je u taj zadatak, a kroz materijalnu pomoć u namirnicama, odeći i obući, polaznike podržavaju Crveni krst i Evanđeoska crkva.

„Mi smo jedan od partnera projekta ove večernje škole. Rešili smo da i ove godine, baš kao i prethodnih, ohrabrimo polaznike. Prikupili smo donacije u polovnoj garderobi, novoj obući, ćebadima i pokrivačima koje su stigle iz Holandije.  U decembru će uslediti naredna donacija u paketima hrane“, rekao je Aleksandar Subotin, sveštenik Evanđeoske crkve.

Na početku novog ciklusa „Druge šanse“, polaznicima su se obratili predstavnici škole i uručene su im donacije.

slike-009

„Kroz podršku koju imaju, na polaznicima je da budu redovni, motivisani da uče i da završe ovu školu. Pomoć imaju i od naših nastavnika, pedagoga, psihologa, kao i od sveg školskog osoblja. Ja bih se u ime škole i svoje lično ime, posebvno zahvalio Miri Nedić, Mariji Kotlaja, Tatjani Gluščević i Aleksandru Subotinu“, rekao je Radenko Šimun.

Završetkom osnovnog obrazovanja, našim sugrađanima se pruža koliko-toliko veća mogućnost da nađu zaposlenje, jer bez ovog nivoa obrazovanja, teško da će ih i jedan poslodavac ozbiljno uzeti u razmatranje.