Ministar prosvete Mladen Šarčević u poseti Vrbasu

„Opština Vrbas prepoznala je značaj uvođenja dualnog obrazovanja u srednje škole. U proteklom periodu smo povodom toga imali izuzetno dobru saradnju. Zajedno smo sa lokalnom samoupravom, koja je u saradnji sa Srednjom stručnom školom „4.juli“ obavila sve neophodne korake za uključivanje u sistem, planirali plan profila za narednu školsku godinu. Ovo je model gde je uključeno Ministarstvo prosvete, lokalna samouprava, privreda kao i tržište rada, a rezultat jeste što imamo planski način upisivanja u srednje škole, koji su kadrovi potrebni, i koji će moći po završetku školovanja odmah da se zaposle“, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prilikom današnje posete Srednjoj stručnoj školi „4.juli“ u Vrbasu.

Sastanku u školi prisustvovali su privrednici iz opštine Vrbas i okolnih mesta, koji su sa ministrom Šarčevićem pričali o njihovim kadrovskim potrebama.

„Mi smo sada uspeli da formiramo 15 novih profila. Potrebe privrede su veće nego što smo očekivali, mi smo za šest meseci došli do podatka da je 1840 kompanija zainteresovano za uključivanje u sistem i koji bi zapošljavali određene profile. Jedna smo od retkih evropskih zemalaja koja uvodi sistem sa Zakonom. Zakon je prošao javnu raspravu sa predstavnicima svih reprezentativnih sindikata i spreman je za javnu raspravu“, istakao je Šarčević. On je nakon sastanka u SSŠ „4. juli“, razgovarao sa predsednikom Privremenog organa Milanom Glušcem.

„Kao lokalna samouprava trudimo se da podignemo nivo kvaliteta investicija što se tiče školske infrastrukture. U prethodnom periodu smo putem projekata preko Kancelarije za javna ulaganja uspeli da dođemo do značajnih sredstava. Osnovna škola ‘Petar Petrović Njegoš’ dobila je 39 miliona dinara za adaptaciju kompletne škole. Osim toga dobili smo značajna sredstva od pokrajinskih sekretarijata i Uprave za kapitalna ulaganja, za sanaciju sanitarnih čvorova, za zamenu kotlarnica, a potpisali smo i jedan sporazum sa Švajcarskom vladom u iznosu od 1,6 miliona švajcarskih franaka za optimiizaciju javnih objekata gde će se naći četiri škole i četiri vrtića“, rekao je Glušac i dodao da se opština Vrbas može pohvaliti kvalitetnim obrazovanjem jer je od 9 škola u opštini, čak 6 dobilo najbolje ocene.