Ministarka Slavica Đukić Dejanović u Vrbasu

Razmena mišljenja o demografskoj politici i populacionim i pronatalitetnim merama bile su tema danas održane tribine na kojoj je gost bila Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena  za demografsku politiku. O ovoj temi se danas razgovaralo u Južno Bačkom okrugu, rekla je ministarka i istim povodom je i posetila Vrbas.

Ovom prilikom ona je zbog  održavanja izbora 23. aprila poručila Vrbašanima da naprave najbolji izbor na lokalnim izborima, kao i to da joj je jasno da se građani verovatno  opredeljeju na osnovu prioriteta, a jedan od njih je svakako ekonomska situacija, poručujući mladima „Volite se za Srbiju“. Na tribini je govoreno o pronatalitetnim merama koje se sprovode u poslednje vreme, s obzirom da je demografska situacija u Srbiji daleko od dobre. „Na  hiljadu stanovnika rodi se devet beba, a petnaest umre“, kaže Đukić  Dejanović. Navela je kao jednu od pronatalitetnih mera  razgovore i anketu koja se realizuje sa oko 300 poslodavaca i 5000 zaposlenih, kako bi se popravili radni uslovi za majke, žene sa decom, kako bi se postaklo rađanje.

“Stvaranjem boljih uslova za život, stvaranjem boljeg ekonomskog okruženja i porastom  zapošljavanja, jedino možemo sprečiti mlade da  odlaze, sprečiti  migracije i uticati na  povećanje broja stanovnika“, rekla je ona.

Marjana Maraš, članica Privremenog organa, podsetila je da se lokalna samouprava uvek zalagala tako što je organizovala već tradicionalne akcije poklon paketa  za novorođene bebe kao i dodeljujući i izvesnu novčanu pomoć roditeljima. Međutim, ta neka skrivena diskriminacaija prema ženama, na poslu postoji i treba se boriti protiv toga i to je deo Vladine i naše populacione politike, kaže Maraš. Ona je istakla da je svojevremeno Ivica Dačić, u svom premijerskom ekspozeu dao poseban akcenat na značaj  demografske politike i još tada rekao da u Srbiji godišnje nestane grad od 30.000. stanovnika i da treba dati primat populacionoj politici i raditi ozbiljno na poprvljanju demografske slike Srbije.