Vrbaski srednjoškolci na Festivalu matematike

U Novom Sadu između 19. i 22. aprila održan je Prolećni festival matematike. Prvog dana festivala održan je simpozijum sa temom „Savremeni problemi matematike”, a drugog dana je na programu bila konferencija „Matematički podijum mladih” u okviru koje su učenici Gimnazije „Žarko Zrenjanin” i Srednje stručne škole „4. juli” iz Vrbasa prezentovali svoje radove.

Učenica prvog razreda SSŠ „4. juli”, Renata Berta, prezentovala je rad čija je tema Razmera i proporcija, a mentori na izradi ovoga rada bile su profesorke Slavica Zečević i Jelena Orbović. U radu je ukazano na značaj korelacije među nastavnim predmetima matematika, mehanika, fizika i mašinski elementi, kao i na važnost povezivanja prethodno stečenih znanja sa novousvojenim.

Učenice drugog razreda Gimnazije „Žarko Zrenjanin” izložile su dva rada: Vedska matematika i Nestandardne smene za rešavanje jednačina, a njihova mentorka prilikom izrade radova bila je profesorka matematike Mira Bjekić. Prvi rad izložile su učenice Katarina Polić i Nađa Letvenčuk, a drugi Nađa Kanjuh i Dunja Gudelj.

Na konferenciji „Matematički podijum mladih” je predstavljeno ukupno petnaest učeničkih radova, a to je ujedno bila i prilika da se učenici sretnu sa svojim vršnjacima, razmene ideje i znanja i steknu dragocena iskustva. Organizatori ove manifestacije bili su Društvo matematičara Novog Sada, Prirodno–matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Srpsko naučno matematičko društvo.