Svečano otvoren 49. Festival poezije mladih

U svečanoj sali vrbaske Gimnazije večeras je započeo 49. po redu Festival poezije mladih i trajaće do subote, 27. maja, kad se predviđa proglašenje laureata na Završnoj večeri. Festival je otvorio pozorišni komad „Od raja do beznjenice“, o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski, u kom igraju Jovana Radovanović, Ervin Hadžimurtezić i Miodrag Petrović. Autor komada je Zoran Subotički.

Predstavi je prethodilo podsećanje na početke festivala, davnu 1968. godinu, i činjenicu da je kroz njega prošlo više od dve hiljade pesnika, glumaca, slikara i drugih kulturnih radnika, te da već samo ovi podaci i brojke čine Vrbas gradom poezije.

„Festival poezije mladih je najstariji književni festival koji daje našem gradu ugled, gradi njegov kulturni identitet i, zahvaljujući kome, Vrbas ponosito stoji kao grad na pesnikovoj ruci“, kazao je na otvaranju Milan Glušac, predsednik opštine.

Izlet u prozu na programu Festivala je već sutra (Biblioteka, 19 časova), a u njemu će glumac Milan Caci Mihailović predstaviti „Uspomenar 212“.  U Likovnoj galeriji u 20 časova biće otvorena Paleta mladih 2017, koja tradicionalo prati FPM već više od četiri decenije.

U četvrtak će u Portretu pesnika učešće uzeti Zoran Đerić, Dragana Todoreskov i Nebojša Devetak, poeta čiji će pesnički portret i biti prikazan (Biblioteka, 19 časova).

Jubilarni 50. broj časopisa „Trag“ u petak, 26. maja, promovišu književnici koji su uređivali ili objavljivali u ovom listu (Biblioteka, 19 časova), dok će Takmičenje u slem poeziji biti održano nešto kasnije (Kafe „Šišmiš“, 21 čas).

U čitaonici Biblioteke će u subotu u 17 časova prošlogodišnji pobednik FPM, Marko Kragović, promovisati svoju novu zbirku, a ime laureata 49. Festivala poezije mladih saznaćemo na Završnoj večeri posle 19 časova u bioskopu „Jugoslavija“. U muzičkom delu te večeri nastupiće kantautor Dejan Cukić.