Održana „Kucurska žetva“ i otvoren Rusinski dom

Kucura je bila proteklog vikenda domaćin tradicionalnog Festivala folklora Rusina „Kucurska žetva“. Za ovu priliku pripremljen je bogat program, a manifestaciju je otvorio predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, koji je tom prilikom napomenuo da mu je čast da otvori ovu prestižnu manifestaciju, koja se već više od četvrt veka uspešno organizuje u Kucuri.

“Kucurska žetva i slične manifestacije, pokazuju opredeljenost naše zajednice, da kroz poštovanje, negovanje kulture i običaja, tradicije i vrednosti, šaljemo jasnu poruku o važnosti postojanja i negovanja različitosti, uvažavanje nacionalnog i kulturnog identiteta”, rekao je Glušac.

Na manifestaciji je otvorena  izložba slika Nikole Buše, kojom je obeleženo 100 godina od njegovog rođenja. Prvi dan „Kucurske žetve“ je završen   programom za mlade pod nazivom „Tamburanje“. Drugog dana, program je počeo predajom hleba od novog žita na trgu ispred Rusinskog doma, a zatim je održana izložba eksponata Etno-kluba „Oteto od zaborava“, povodom 190. godišnjice od osnivanja Kluba zanatlija u Kucuri, kao i promocija knjige „Od usmene do pisane književnosti“, autora akademika Nikole Mušinke iz Slovačke.

Predstavljena  je i knjiga o Aktivu žena KUD „Žetva“, a zatim i etno-stolovi. Centralni program ‘Kucurske žetve’ održan je u Domu kulture, uz festivalski i revijalni deo. Osim folklornih ansambala iz više mesta, na ovogodišnjem festivalu učestvovali su i gosti iz Kurova u Slovačkoj.


Otvoren Rusinski dom u Kucuri

U susret Festivalu folklora Rusina “Kucurska žetva”, u Kucuri je svečano otvoren Rusinski dom. Otvaranju su prisustvovale brojne zvanice, a poripremljen je bogat kulturni program. Nekoliko dana pre otvaranja Rusinskog doma održan je zvanični sastanak u opštini Vrbas.

Naime, predstavnici Nacionalnog saveta Rusina i Kulturno umetničkog društva „Žetva“, Nikola Šanta, Željko Kovač i Nikola Gubaš, sastali su se u opštini sa predsednikom Milanom Glušcem, njegovom zamenicom Miljanom Štulić i zamenicom predsednika SO Vrbas, Marticom Tamaš. Tema sastanka bila je završetak i uređenje prostorija Rusinskog doma u Kucuri. Predstavnici Nacionalnog saveta Rusina istakli su da je za završetak Rusinskog doma, između ostalog, neophodno finansiranje sistema za grejanje u vrednosti od oko 270 hiljada dinara, a osim toga potrebna je pomoć za opremanje doma.

Predsednik Glušac obećao je da će opština pomoći u rešavanju ovih problema. On je naglasio da je loklana samouprava posebno ponosna na ljude koje žive u Kucuri, pre svega, zbog međunacionalnih odnosa i bogatih kulturnih sadržaja koje se u ovom mestu organizuju. „Opština će svakako finansijski pomoći da se opremi Rusinski dom i da se uvede grejanje. Ovaj dom će koristiti ne samo rusinska kulturno umetnička društva već svi oni koji su zainteresovani za saradnju i razvoj kulture“, istakao je Glušac.