Intervju OKO NAS: Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas

“Znam da je teško je biti strpljiv, ali ono što mogu da kažem jeste da rukovodstvo opštine ulaže maksimalan napor da se kvalitet života građana naše opštine podigne na veći nivo. Želim da podsetim građane da smo mi iz lokalne samouprave tu zbog njih. Moramo biti  dostupni u svakom smislu”, rekao je Glušac.

Godinu dana ste prvi čovek opštine, a u prethodnom periodu ste bili u vrhu vlasti. Kakva je trenutno situacija u opštini?

Situacija nije finansijski najbolja, ali veoma napornim radom uspeli smo da realizujemo mnogo projekata. Očekujemo da će naš rad u prethodnim godinam  rezultirati u narednom periodu, zapravo da će neki projekti, sada u našem drugom mandate ugledati svetlost dana.  Dugo godina sam u sistemu lokalne samouprave. Prošao sam dosta radnih mesta za 12 godina, tako dam sam odlično upoznat kako kompletan sistem funkcioniše, što mi olakšava da realno sagledam situaciju. Tvrdim da opština Vrbas ima najbolju Opštinsku upravu, što je ptvrđeno u Prokjrajini i Republici više puta. U prethodnom periodu izvršena je sertifikacija, trenutno imamo dva sertifikata, ISO 9001 i 5001, na pragu smo uvođenja sertifikata BSE koji će biti pogodan za potencijalne investitore.

Da li ima zainteresovanih investitora, ranije je bilo najava o potencijalnim investitorima?

Konstantno smo u pregovorima sa investirorima. Vrbas treba istaći  kao opštinu sa veoma dobrim geostrateškim položajem. Pokušavamo da formulišemo još neke industrijske zone koje će biti u blizini auto puta, za to će nam biti potreban podrška republičkih organa. Poznata je naša liderska pozicija u energetici, a još uvek  ulažemo kako bi ovu oblast podigli na još višu lestvicu. Upravo  zato nam je Švajcarska vlada dodelila  1,6 miliona švajcarskih franaka, što potvrđuje da je naša opština međunarodno priznata. Rad Kancelarije za energetski menadžment  sa ponosom ističemo i u zemlji i inostranstvu.

Šta ste važno uradili u proteklom periodu, a šta niste uspeli?

Mnogo projekata je urađeno, neki su započeti, a neki će tek biti ostvareni. Veoma ambiciozno konkurišemo sa projektima i jedna smo od opština  u Srbiji sa najviše podnetih projekata. Od projekata mogu da istaknem rekonstrukciju OŠ ‘P.P.Njegoš’, gde smo od Kancelarije za javna ulaganja dobili 39 milona dinara, zatim smo za nastavak izgradnje kanalizacione mreže od Pokrajinske vlade dobili  50 miliona dinara u prvom krugu, a odmah posle još 10 miliona za krak sever. U pregovorima smo sa Ministarstvom za poljoprivredu koji rade na obezbeđivanju  sredstava za završetak kompletne kanalizacione mreže u iznosu od 3,2 miliona evra. Uporedo se nastavljaju radovi na CPPOV, na liniji mulja, što je preduslov za revitalizaciju Velikog bačkog kanala, a projekat je delegiran ka fondovima EU u iznosu od 35 miliona evra. Postavili smo preko 25 dečijih igrališta, a postojeća rekonstruisali. Posebnu pažnju posvećujemo izbeglim i raseljenim licima, kojima je za zbrinjavanje u prethodnom periodu dodeljeno 10 miliona dinara. Sve ono što za sada nismo uspeli da uradimno očekuje nas u narednom periodu.

Da li će nakon formiranja nove vlasti u Vrbasu biti kadrovskih promena?

Bez obzira na formiranje nove vlasti, kadrovske promene su neophodne, ukoliko situacija ne napreduje ili stagnira u pojedinim preduzećima, resorima ili slično. Uglavnom smo dali šansu mladim ljudima da svojom energijom i znanjem unaprede određeni resor, a nismo zapostavili ni stručnjake sa iskustvom, tako da pokušavamo da spojimo mladost i energiju  sa jedne strane i iskustvo sa druge strane.