Kanađanka u Vrbasu proučava epsku poeziju i pevanje uz gusle

Vrbaski KUD guslara „Vuk Mandušić“ dobio je novog člana, Kanađanku Stefani Mekenzi, profesora, istraživača i pisca iz dalekog Njufaundlenda, kojoj je člansku kartu uručio Miljan Vujović, predsednik ovog KUD-a. Stefani se našla u Vrbasu istražujući izvore i korene epske poezije i tradicije, pa je u naš grad došla ne bi li naučila da svira gusle. Neobično je što se Kanađanka zanima za ovo, ali i sasvim prirodno što je u Vrbasu, s obzirom na guslarsku tradiciju koja se u Vrbasu neguje.

„Velika je čast, ne samo za naš KUD, već sigurno i za sve građane, što je ova naučnica posetila opštinu Vrbas, što dolazi specijalno zbog gusala i što se nalazi u društvu ovdašnjih guslara. Mi smo iskoristili tu priliku da joj na najbolji način prezentujemo naš rad, ali i da joj uručimo karticu počasnog člana našeg udruženja. Verujemo da će u dalekoj Kanadi verodostojno predstaviti naše običaje, a ovo je posebno važno i jer je pevanje uz gusle predloženo UNESKO-u za svetsku baštinu“, kazao je Miljan Vujović, predsednik KUD-a guslara „Vuk Mandušić“.

Stefani Mekenzi bavi se izučavanjem drevne epske poezije kanadskih starosedelaca već 12 godina, još od kada je napisala i odbranila doktorsku disertaciju na ovu temu, a nakon čega je proširila obuhvat svog rada. Ostaće u Srbiji što je moguće duže kako bi prikupila što više materijala korisnih za nastavak svog istraživanja koje uključuje poeziju i stare forme pevanja. Opširnije o njoj, njenom radu i boravku kod nas, pisaćemo u narednom broju Bačka Pressa.