Tribina „Samohrani roditelj“ Sekcije žena Samostalnog sindikata

„Samohrani roditelj“,bila je tema Okruglog stola juče održanog, povodom 8. marta,  u organizaciji Sekcije žena Samostalnog sindikata opštine Vrbas. Skup je otvorila Stojka Dacić predsednica Sekcije žena, koja je izjavila da je važno da se na ovom sastanku čuju bitne i relevantne informacije za samohrane roditelje, a koje će pružiti struka psiholozi, pedagozi Centra za socijalni rad, PU „Boško Buha“, što će svakako biti od pomoći samohranim roditeljima.

Goran Roganović, predsednik Opštinskog VSSS, pozdravljajući skup istakao je da među samohranim roditeljima ima sve više i muškaraca- očeva koji se sami brinu o deci.Darja Radović Krčmar i Ana Petrović , predstavnice Centra za socijalni rad, koje i  se i na svom poslu bave procenom roditeljskih kapaciteta i prava  kojima supružnici raspolažu kada su u pitanju deca i starateljstvo nad njima, pružile su korisne informacije prisutnima.

Slavica Potežica ispred PU“Boško Buha“ govorila je o tome kako ova ustanova podržava decu samohranih roditelja u smisl jednakih i istih prava sa svom drugom decom kada su u pitanju vrtići,čak deca samohranih roditelja imaju prioritet prilikom upisa, rekavši da se boravak ove dece,a u predškolskim objektima u opštini ih ima oko šezdeset, regresira od strane opštinskog budžeta. Ali iz iskustava samohranih majki prisutnih na skupu, pokazalo se da je njihov veliki problem pre svega egzistencijalni- finansijski, da ako i rade primaju minimalac, nisu u mogućnosti da dođu do alimentacije i sve skupa nisu u mogućnosti da svoju decu izfinansiraju za potrebe škole , pa i  zdravstvene usluge,a da su ti dečji dodaci na izuzetno niskom nivou,kao i neke druga povlastice koje dobijaju, koje ne mogu da pokriju osnovne potrebe jedne porodice. Stoga su  i njihova zalaganja išla u tom smeru, da društvo mora nešto da preduzme i da  se više pobrine o  samohranim roditeljima. U opštini Vrbas od  od 3094 dece koje primaju dečiji dodatak je 741 dete samohranog roditelja i taj broj je u porastu.