„Stvarnost nije dovoljna“ – Mirjana Bobić Mojsilović u Vrbasu

Narodna biblioteka „Danilo Kiš“ priredila je sinoć književno veče Mirjane Bobić Mojsilović, književnice i novinarke iz Beograda, koja se novinarstvom bavi od 1979. godine, a književnošću od kraja devedesetih godina prošlog veka. Vrbaskoj publici predstavila je nekoliko svojih novijih romana i deo poetskog stvaralaštva.

„Moj književni opus je zapravo omaž knjizi. Verujem da je čitanje najbolji, najkreativniji i najjeftiniji način da se živi kvalitetnije i kulturnije. A stvaram jer mi stvarnost nije dovoljna“, kazala je Bobić Mojsilović dodajući da je u književnom establišmentu, koji drže muškarci, dosta otpora prema literaturi koju stvaraju žene, ali da ona nije pristalica hormonske podele literature, na testosteronsku i estrogensku, kao i da se situacija tu menja, baš kao što se promenila i u novinarstvu u odnosu na vreme kada je počinjala karijeru u medijima.

Govoreći o svojim romanima, autorka je posebno približila nekoliko ostvarenja. Najpre roman „Azbuka mog života“ koji je, kako je istakla, priča o brakovima iz ženskog ugla, i nastavak tog romana pod nazivom „Muška azbuka“ koji temu braka posmatra iz fokusa muškaraca. Potom roman „Traži me“, posvećen ljubavi i večitim istinama, da bi svoju promociju, pred prepunom čitaonicom,  završila kazivanjem stihova iz svoje poetske zbirke.