Umetnost kao poznanje istine – Tribina Nebojše Dugalića u Vrbasu

U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Vrbas, glumac Nebojša Dugalić održao je u Vrbasu tribinu na temu “Vera i umetnost”. Dugalić je danas glumac u najproduktivnijem glumačkom dobu, ostvaruje veliki broj uloga u pozorištu, na televiziji i filmu, a profesor je i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, no poznat je i po svojoj izrazitoj duhnovosti i životu u veri, što je bio dodatni razlog da bude gost na tribini crkvene opštine upriličene u sali Bioskopa „Jugoslavija“.

Govoreći o odnosu vere i umetnosti, Dugalić je naznačio da se u grčkom prevodu Starog zaveta, u delu koji opisuje stvaranje sveta, Bog imenuje kao pesnik ili poeta, što već svedoči da je po njegovom taktu stvoreno sve, pa i čovek. Ljudima je data moć da, po liku božijem, i oni budu stvaraoci, ali ne da bi se osilili, da bi ih ponela slava, da bi zloubtrebili svoju kreativnu sposobnost, već da bi ona bila u službi Boga i privodila čoveka Bogu.

“Danas se u umetnosti uglavnom teži naglašavanju onoga što je u čoveku individualno, što je u čoveku jedinstveno, neponovljivo i nekakav specifičan pečat nečije ličnosti koji se kao takav kroz određene umetničke forme projavljuje. Akcenat je, dakle, na individualnosti čoveka i načinu na koji pokazuje svoju razliku u odnosu na sve druge. Bog nas jeste stvorio da budemo jedinstvene i neponovljive ličnosti, ali ako je čovek sveden samo na sebe, onda zapostavlja važan aspekt svog bića da mora biti podsticaj svakom drugom, takođe jedinstvenom i neponovljivom biću”, naznačio je Dugalić tokom svog gostovanja u Vrbasu.