Vrbaski srednjoškolci na konferenciji FTN – Prezentacija o otpadu kao gorivu budućnosti

Pod pokroviteljstvom Američke ambasade,  u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu realizovan je projekat pod nazivom “Otpad kao energent -Oke(j)” na temu adekvatnog odlaganja otpada i korišćenja otpada kao energenta. Među učenicima i profesorima iz 15 škola iz Subotice, Sombora, Novog Sada, Vršca, Beograda, Loznice, Šapca…, našli su se  i predstavnici iz Vrbasa.

Za opštinu Vrbas koordinator ovog projekta je Ivana Krtolica, dipl. profesor biologije i hemije –master, koja je u projekat uključila svoje učenike iz SSŠ „4.juli“ i ekološku sekciju iz Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ koju vodi profesorka Ana Perišić. Vrbasku Gimnaziju predstavljao je učenik Jovan Đuričić, a SSŠ “4.juli”, učenik Veljko Perunović.

“U školi su u oktobru 2018.organizovane radionice gde su učenici radili konkretne proračune dobiti koja može biti ostvarena u opštini Vrbas insineracijom ili anaerobnom digestijom. Na završnoj Konferenciji prezentovani su rezultati, a drugi dan bio je predviđen  za posetu cementare Lafarge u Beočinu i akreditovanim laboratorijama na FTN-u”, rekla je Krtolica, koja je i sama doktorand na FTN-u na Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine. Učenicima i njihovim profesorima mentorima bio je obezbeđen smeštaj u Hotelu „Vojvodina“.