Brza pruga Novi Sad-Subotica podrazumeva novu stanicu i 1,6 km dug vijadukt u Vrbasu

Kada i ukoliko počne rekonstrukcija pruge od Novog Sada ka Subotici, najveći radovi na toj deonici predviđeni su u Vrbasu i obuhvataju rekonstrukciju železničkog čvora Vrbas, izgradnju potpuno nove železničke stanice i vijadukta dužine 1,6 kilometara. Ove informacije potvrđene su i prilikom nedavne posete potpredsednika “Kineskih železnica” Vang Tungđuna, koje je obišao trasu pruge za brzine do 200 kilometara na sat od Novog Sada do Subotice sa pomoćnikom ministra za železnicu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Lazarom Radakovićem i v.d. generalnim direktorom „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljubom Jevtićem.

Kako je objavljeno na sajtu Železnica Srbije, „Tungđun i Jevtić posetili su železničke stanice Novi Sad i Subotica, kako bi se najviša delegacija „Kinskih železnica“ na terenu upoznala sa trasom ove deonice pruge za velike brzine Beograd – Budimpešta. Tom prilikom je naglašeno da je reč o izuzetno zahtevnom i složenom projektu čija vrednost iznosi  943 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 33 meseca od njihovog početka“.

„U okviru izgradnje pruge za brzine od 200 kilometara na sat, biće izgrađena 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata, rekonstruisaće se devet železničkih stanica i železnički čvorovi Novi Sad, Vrbas i Subotica. Projekat obuhvata, takođe, izgradnju tri nove železničke stanice u Rumenki, Vrbasu i Lovćencu, kao i novi vijadukt u Vrbasu dužine 1,6 kilometara, dok će sva ukrštanja pruge i puta biti denivelisana. U okviru modernizacije ove pruge biće obuhvaćeni i signalno-sigurnosni i telekomunikacioni sistemi ETCS – nivo 2, koji će po prvi put biti ugrađeni u ovom delu Evrope. Inače, projekat modernizacije pruge Novi Sad – Subotica podrazumeva i primenu evropskih standarda interoperabilnosti“, navode Železnice Srbije.