Smotra arheološkog filma u Gradskom muzeju od 5. do 9. avgusta

U sali Gradskog muzeja u Vrbasu od 5. do 9. avgusta biće prikazana ostvarenja sa XX Međunarodne smotre arheološkog filma. Projekcije poočinju od 18:00 časova.

U ponedeljak 5. avgusta biće prikazan film “Manastir Svetog Antonija” u režiji Jusufa Abu Seifa. Potom sledi film “Abu Simbel”, ostvarenje autora Manu Trifa koji svedoči o nedavnim saznanjima stručnjaka koji su radili na jednom od najznačajnijih svetskih arheoloških lokaliteta u južnom Egiptu. Publika će istog dana moći da pogleda i egipatski film “Karmak”, priču o hramovima koji datiraju iz faraonskog doba i koji su danas na listi Svetske baštine.

Na programu u utorak 6. avgusta je film “Borđoš, 7000 godina pre”, koji govori o istraživanjima na lokalitetu Borđoš u blizini Novog Bečeja, koja su započela 2014. godine.

Italijanski film “Rim van Rima II” reditelja Alesandra Furlana možete da pogledate u sredu 7. avgusta. Film predstavlja jedinstvenu trodimenzionalnu rekonstrukciju najznačajnijih građevina starog Rima i podseća na to da je večni grad osnovan 753. godine pre nove ere. O jedinom sačuvanom antičkom objektu na tlu Beograda u koji se može ući govori film “Tajna rimske grobnice” koji ćete moći da pogledate istog dana. Posle toga na programu je film “Bliže Maksimijanu” reditelja Slobodana Maksića, koji prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom druge kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice.

U četvrtak 8. avgusta moći ćete da pogledate jedini film “Praistorija Nikšićkog kraja”, koji otkriva zanimljive detalje nedavnih istraživanja Crvene stijene i Vrbničke pećine u okolini Nikšića. Posle njega moći ćete da vidite film “Pešter u bronzano i gvozdeno doba” u kome su predstavljena skorašnja arheološka otkrića iz okoline Novog Pazara.

U petak 9. avgusta, biće prikazan film “Kraku Lu Jordan” koji je snimljen na nekoliko značajnih lokaliteta na istoku Srbije i koji prati tragove starih rudarskih tunela. Neverovatna sudbina lokaliteta Vinča u beogradskom naselju Banjica predočena je u ostvarenju “Vinča na Banjici”, koje ćete moći da pogledate posle filma “Kraku Lu Jordan”. “Odežda kneza Lazara” je poslednji film te večeri i govori o haljini kneza Lazara u koju su njegove mošti obučene i sahranjene posle Kosovskog boja.