Proglašeno vanredno stanje u Republici Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je večeras vanredno stanje u Republici Srbiji koje stupa na snagu odmah.

„Poštovani građani, Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog i opasnog protivnika, koju naša zemlja mora da pobedi. To je borba za naše roditelje, naše starije, ali i budućnost Srbije. Naši roditelji su izgradili sve što u ovoj zemlji imamo, oni su napadnuti i moramo da učinimo sve da im pomognemo. Na osnovu Ustava Republike Srbije, a u skladu sa odredbama Ustava, člana 5. Ustava, obaveštavam da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Odluku o vanarednom stanju nismo doneli lako, jer se ona donosi u izutetnim okolnostima“, objasnio je predsednik Srbije.


Kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština. Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava.


Državni organi doneće dalje mere u vezi sa ovom situacijom koja se proglašava zbog sprečavanja širenja korona virusa. Za sada je izvesno da od sutra, 16. marta neće raditi predškolske ustanove, škole i fakulteti, a biće dodatno ograničeni skupovi, okupljanja, kretanje i drugo. 


Kako podsećaju iz Doma zdravlja „Veljko Vlahović“ u Vrbasu: 

-Telefoni za informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem, otvaranjem bolovanja, ispisivanjem redovne terapije ili nekog drugog pitanja za izabranog lekara su: (021)7954436 i (021)705400.

-Telefoni za informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem, otvaranjem bolovanja, ispisivanjem redovne terapije ili nekim drugim pitanjem za izabranog pedijatrija su: (021)7954440 i (021)7954444.