Otvorena izložba Pehanovih dela iz oblasti umetničke fotografije

U Gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbasa izložene su fotografije iz kolekcije Jovana Mandića, koje predstavljaju Jožefa Pehana kao fotografa koji je pionir fotografije ovih prostora u više oblasti. 

„Izložba je osmišljena je da na jedan adekvatan način obeleži 100 godina od smrti istaknutog vrbaskog slikara, fotografa, vajara, grafičara i primenjenog umetnika Jožefa Pehana, s posebnim akcentom na njegov malo poznat, ali izuzetno vredan fotografski rad. Naime, već više decenija postoji izražena potreba revalorizacije, ponovnog vrednovanja i novog sagledavanja umetničkih vrednosti ovog sjajnog slikara i fotografa. Ova izložba je prva u nizu, koja teži da sagleda širi aspekt njegove fotografske umetnosti, da ga stavi u evropske kontekst, te da ga kao zapostavljenog i donekle zaboravljenog (mogli bi smo reći i nedovoljno istraženog) umetnika, postavi na zasluženo mesto u istoriji vojvođanske umetničke fotografije“, istakao je na otvaranju izložbe Ferenc Nemet, književnik i istoričar kulture.

Ova izložba fotografija jedan je od programa koji čini veliki projekat „Jožef Pehan – vek posle“, kojim se obeležava vek od smrti velikog umetnika.