U Savinom Selu održan prvi koncert klasične muzike

U Savinom Selu održan je prvi koncert klasične muzike. Nastupili su novosadski umetnici, kvartet Pneuma i sopran Olivera Bolta, uz pratnju pijaniste Jožefa Ritera. Koncert je deo projekta „Zrna“ koji realizuje udruženje građana Dunavska sonata, u okviru kog se  drugu godinu zaredom održavaju koncerti klasične muzike u manjim mestima u Vojvodini kako bi se kulturna dešavanja delom izmestila iz velikih centara, a umetnici i lokalna zajednica podstakli da aktivno kreiraju kulturnu scenu u svom mestu. Pokrovitelj ovogodišnje koncertne sezone je Pokrajinska vlada, a manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture. Specijalni gost na veoma posećenoj priredbi u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Savinom Selu bio je pesnik Blagoje Baković, koji je govorio stihove iz poeme „Zrno soli“. 

Kvartet „Pneuma“ koji čine Dimitrije Beljanski, Andrijana Rajić, Nina Henig i Stefan Milojević. U repertoar su uvrstili dela Arnoa Babadžanjana, savremenih kompozitora Meredita Monka, Japanca Ruičija Sakamota, Džejmsa Lasta, ali i kompozicije srpskih autora Jovane Filipović i Dimitrija Beljanskog, pijaniste Pneume.

Prema rečima Jovane Vujtović, pomoćnika predsednika Opštine, u Vrbasu se održava više značajnih kulturnih manifestacija, kao i da se na nivou opštine izdvajaju značajna sredstva za podršku ustanovama i institucijama kulture.

Prvi koncert, u okviru ovogodišnje turneje „Zrna“ održan je u Velebitu pored Kanjiže. Kuriozitet je da je više od polovine žitelja tog mesta prisutvovalo priredbi. U okviru manifestacija širom Vojvodine priređuju se i „Zrnca“, muzičke radionice namenjene deci koja sa članovima kvarteta „Pneuma“ razgovaraju o muzici, ali se i oprobavaju u sviranju instrumenata.